کاهش جذابیت سپرده‌گذاری در بانک‌ها معمولا با انتقال بخشی از نقدینگی به بازارهای مسکن، بورس و ارز همراه می‌شود.

بانک

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی توافق کرده‌اند از روز یکم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ سقف ۱۵ درصدی نرخ سود سپرده‌های بانکی را رعایت کنند. این تصمیم می‌تواند اثراتی در دیگر سطوح اقتصادی داشته باشد. در بخش مسکن معمولا کاهش نرخ سپرده‌های بانکی به صورت به هم خوردن نسبت ودیعه با اجاره ماهیانه و رشد تعداد قراردادهای خرید و فروش بروز پیدا می‌کند.

البته با توجه به رشد  شاخص بورس که از سال گذشته آغاز شده این احتمال که بعد از کاهش سود بانکی همچنان بازار سهام مقصد اول سرمایه‌گذاری باشد وجود دارد اما گزینه‌های بعدی می‌تواند بازار مسکن، ارز و طلا باشد.

در بخش اجاره معمولا صاحب خانه‌ها نرخ تورم و سود سپرده‌های بانکی را در محاسبات رهن و اجاره ماهیانه لحاظ قرار می‌دهند. بدین صورت که هرچه سود بانکی پایین‌تر برود، تمایل به دریافت پول پیش، کمتر می‌شود و مالکان ترجیح می‌دهند به جای مبلغ رهن، اجاره ماهیانه دریافت کنند.

نسبت نرخ اجاره به ودیعه کماکان از فرمول قدیمی تبعیت می‌کند. طبق عرف معمول، هر یک میلیون تومان رهن معادل ۳۰ هزار تومان اجاره در نظر گرفته می‌شود. در این شرایط مالکانی که مبلغ رهن را در بانک سپرده‌گذاری می‌کنند با  کاهش نرخ سود بانکی، دیگر سپرده‌گذاری برایشان نفع اقتصادی ندارد. خروجی این  وضعیت به تغییر وضعیت بازار اجاره از رهن کمتر و اجاره ماهیانه بیشتر منجر می‌شود.

از سوی دیگر با کاهش سود بانکی، سپرده‌گذارانی که مبالغ درشت در بانک‌ها گذاشته‌اند پول خود را خارج می‌کنند و به خرید دارایی‌های ثابت اختصاص می‌دهند. بازار ملک در چنین شرایطی جزو اهداف سرمایه‌گذاری است. سپرده‌گذاران خرد نیز ممکن  است به خرید و فروش طلا و ارز بپردازند. گروهی دیگر از سرمایه‌گذاران هم ممکن است به ساخت و ساز مسکن روی بیاورند که به  تعادل عرضه و تقاضا کمک می‌کند. هرچند تجربه نشان داده معمولا سفته‌بازان در چنین شرایطی سرمایه‌های خود را به خرید واحدهای آماده اختصاص می‌دهند.

با وجود آن‌که ممکن است با پایبندی بانک‌ها به نرخ ۱۵ درصد سپرده، سرمایه‌ها به سمت بخش‌های مولد حرکت  کند، این نگرانی نیز وجود  دارد که هجوم سرمایه‌ها به بازارهای مسکن و ارز منجر به افزایش قیمت‌ها در این بخش شود. از جمله راهکارها برای کنترل بازار مسکن، افزایش ساخت و ساز و اعمال سیاست‌های مالیاتی بر معاملات سفته‌بازانه است. طرح مالیات بر عایدی سرمایه برای کنترل بازارهای غیرمولد همچون مسکن، ارز و طلا اواخر سال ۱۳۹۷ در مجلس بررسی و به دولت پیشنهاد شد. این لایحه هم‌اکنون در دستور کار دولت قرار دارد اما هنوز به مجلس شورای اسلامی ارایه نشده و با توجه به زمان‌بر بودن روند تصویب آن در دولت و مجلس، بعید است که به سال ۱۳۹۹ برسد.

کد خبر 503262

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار راه و مسکن

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسام IR ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
    4 0
    زمانی می‌گفتند تورم کاهش پیدا کرده بنابراین باید سودهای بانکی هم پایین‌ بیاد. الان که تورم بشدت رو به افزایش است باز هم سود بانکی را پایین آوردند.این کاملا به ضرر اقشار آسیب‌پدیر و صاحبان املاک استیجاری است که مجبورند رقم اجاره را بالا ببرند و در نهایت چوبش را مستاجران خواهند خورد.
  • بشوروبپوش IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
    4 1
    ظاهرا بنظر می رسد رئیس محترم بانک مرکزی از طرفداران سرسخت تئوری افزایش نرخ ارز برای مدیریت پولی جامعه است پیشنهاد می شود مشارالیه اگر فرصت کردند یک گزارشی از دلایل افزایش ارز از سه هزار تومان به بالای هفده هزار تومان در سنوات گذشته را مطالعه فرمایند قسمت اعظم مشکلات اقتصادی جامعه ناشی از بی تدبیری های تصمیم سازان است برادر بزرگوار کاهش سود باید تدریجی باشد تا بر اقتصاد وبازار شوک وارد نکند در صورت افزایش غیرطبیعی قیمت ارز چه کسی پاسخگو است ؟از منظر حقوقی به تناسب اختیار تصمیم سازان، پاسخگوی عواقب منفی هر مصوبه ای باشند
  • GB ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
    7 0
    بانک ها جا پای قمار خانه ها گذاشته اند.
  • IR ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
    4 0
    دفع قبل که سود سپرده کم شد داخل شهرستان ما پولدارها تمام زمینها را خریدن وگذاشتن که گرانتر شود و بفروشند من 3سال هست که دنبال زمین میگردم ولی بخاطر اینکه هر کدام از پولدارها15 الی 10قطعه خریدن ونمیفروشند گیرم نیامد یک قطعه زمین 220متری پولدارها با هم هماهنگ شدن کردن60میلیون حالا من جوان چه كار کنم زرین دشت استان فارس
    • محمد IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
      4 0
      قمار خونه ها سالی ماهی هفته ای اگر کسی اهل قمار بود جیبارا خالی می کردند ولی اينجا دائم جیبارا خالی می کنند
  • علی اکبر IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۲
    1 0
    میخوان با اینکار رکود را کم کنن
  • سید US ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۳
    0 0
    بسیار کار بدی کردند پیرزن یا پیر مرد بی چیز پولشونو چیکار کنن وقتی کسی را ندارند بانک بهترین بود حالا اجاره نشینان که کم نیستند باید بیچاره بشوند و پول اجاره بیشتر بدهند
  • مسعود IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۵
    0 0
    مردم را بلانسبت احمق فرض کرده اند باور کنید دولت در در آمد زایی درنگ نمیکند وبا محدودیت های اقتصادی بین المللی بجای چاره کار از منشاومذاکره با کشورهای قدرتمند، به مردمش فشار میآورد بدان گونه که با بالا نگه داشتن نرخ ارز هم کسری بودجه را جبران میکند هم بدهی های خود را به ریال به بخشهای صنعت و کشاورزی وغیره تسویه میکند وهم سود هنگفتی از این ناحیه به جیب میزند چیزی که میماند تورم بالا گرانی معیشت سر سام آور مردم است که با صدقه یک میلیونی منت بر سر مردم میگذارد اگر معنای این کارها گشایش و کلید اقتصاد است که دلالان ما سالیان سال هست یک پا اقتصاددان هستند الان هم بطرز آشکار سرمایه ها به سمت بازار مسکن طلا و دلار سرازیر شده ودر نتیجه خواسته دولت محقق میشود واقعیت امر اینست دولت تا زمانی که با همسایگان دیوار به دیوار خود و مجامع بین المللی تماس متناسب وهمگرایی ایجاد نکند وضع بر همین منوال خواهد چرخید واز دست هیچ کس کاری بر نمی آید حساب دو دوتا است